בבתי ספר רבים מתקשים המורים ללמד מהסיבה שעליהם להתמודד עם בעיות משמעת לכל אורך השיעור. יותר מזה, מורה שמציב גבלות נחשב לנוקשה וחסר התחשבות.
עונשים נתקלים בהתנגדות של הורים ומתבטלים ומורים רבים מרגישים שעליהם לגלות הבנה, להכיל ולהתחשב ותלמידים מנצלים את המצב ונוצר מצב של אי סדר ואוזלת יד.
האם זה אפשרי להציב חוקים וגבולות ברורים, לשמור שיתקיימו ולאפשר אווירה נעימה ובטוחה בכיתה וכבוד הדדי, ללא הפרעות ומאבקי כוח?
בכל אלו נעסוק כאן במטרה להגדיר מה הגבולות שחשוב לנו להציב, איך להגדיר ואיך לשמור עליהם
צפו בסרטון והשיבו על השאלות בהמשך
בעקבות הצפייה בסרטון כתבו:
1. מה הדבר שהכי הזדהיתם איתו בסרטון
2. אם הייתם מאמצים הצעה או חוק או התנהלות מסויימת - רשמו מהו ומדוע דווקא זה חשוב לכם? אם לא - הסבירו למה ההתנגדות.
3. הגיבו לדעה של מורה אחד וחוו דעתכם
לענות ולהגיב לחבריכם כנסו לטבלהאלפרד אדלר הגדיר התנהגויות לא רצויות או מפריעות כדרכים מוטעות לשייכות.
כאשר ילד לא מוצא את מקומו בחברה בדרך חיובית של מועילות ותרומה, שתגרום לו לתחושת שייכות ותחושת ערך, הוא מוצא את הדרכים השליליות. אפשר לראות הסלמה בדרכי הפעולה המוטעות:
העסקת יתר:
בתחילה ילד כזה יהיה פעיל בהעסקת יתר. זהו התלמיד שמנדנד, לוחש, מאחר, מפריע, והכל כדי לקבל מקום בחברה. הוא התלמיד שמקבל מאיתנו תשומת לב יתרה. תלמיד כזה יהיה מוכן לספוג כעסים ועונשים בפרט שנתייחס אליו. זה התלמיד שבשיעור אנחנו מעירים לו שיפסיק לדבר – שיפסיק להסתובב ושיתחיל להיות עסוק במשימה שניתנה לו. (אינני מתייחסת כמובן במאמר זה לילדים שאין להם שליטה על ההתנהגויות שלהם.) מורה יכול לדעת שהוא עסוק עם תלמיד שמעסיק אותו במיוחד , לפי התחושה הפנימית שלו. ברגע שהמורה מותש, מוטרד, עייף מהיחסים ומהתקשורת עם התלמיד הספציפי הזה – הוא נשאב לדינאמיקה של התלמיד. הוא בעצם מנוהל על ידי הילד ולא כפי שהוא צריך להיות – מנהל הכיתה. מורה שמבין שהוא בעצם בתהליך של תשומת לב יתרה, חייב לצאת מהמעגל הזה. האחריות מוטלת על המבוגר האחראי. על המורה ראשית לנסות להתעלם מהתנהגויות מפריעות, ובמקביל לעודד כל התנהגות חיובית שקיימת. תלמיד כזה כדאי לזמן בסוף שיעור ולומר לו ששמנו לב כמה הוא השתדל למרות שהיה לו קשה…לתת לתלמיד כזה להביע ולחזק את נקודות החוזק שבו – על ידי תרומה ומועילות.
מאבקי כוח:
השלב הבא – הוא שלב של מאבקי כוח. התלמיד שנדנד – הפריע – התיש – באופן טבעי מקבל תגובות לא נעימות מהמורה – והדבר יוצר אצלו כעס ועלבון. תלמיד כועס ופגוע הוא תלמיד שלא ישתף פעולה. הוא תלמיד שיעשה דווקא. הוא תלמיד שמסוגל גם לחבל בפעילות – לפגוע ולהכאיב. מורה שנכנס למעגל של מאבקי כוח עם תלמיד מגיב גם הוא בכעס – ברצון לפגוע – להעניש להכאיב. גם המורה וגם התלמיד יוצאים פגועים מהדינאמיקה הזו. המורה והתלמיד מרגישים פגיעה בערך. כעס עייפות – והמורה אף מרגיש שחוק.
ברגע שהמורה מבין שההתנהגויות המפריעות של התלמיד באות מתוך הצורך של הילד למצוא לעצמו מקום בחברה – הוא יכול לגייס הרבה יותר סבלנות ואמפטיה.
מורה שמבין ואומר לעצמו : "הילד הוא לא נגדי – הוא בעצם בעד עצמו..." מאפשר לעצמו הסתכלות אחרת על התלמיד. מורה כזה יכול לראות את המצוקה שבה התלמיד נימצא.
כל אחד מאיתנו זקוק להרגיש יכול ונחוץ. מסגרת בית הספר היא לפעמים מקום מאוד מלחיץ ומתסכל. רוב הילדים המפריעים הם דווקא הילדים שלא מצליחים. הכישלון מכאיב.
כדי להרגיע את תחושת הכאב הילד מוצא לעצמו מקום ייחודי – מקום שבו "אני חזק" . תפקידנו כמורים לאפשר לילדים להיות חזקים באמת. למצוא את הכוחות שלהם. להתאמן ביכולות. בית הספר יכול לאפשר לילדים לתרום – להתנדב – להשגיח ( על פינת החי – או על פינת הירק לאמץ מרכז של קשישים – לעזור לילדים קטנים יותר וחלשים. וכו'…)
מורה חייב לאכוף את החוקים – אבל מצד שני לראות בילד שמתעלם מהם כילד שמאותת לנו שהוא במצוקה.
הסבר ועקביות

1. קובעים את הכללים האופטימאליים שיאפשרו ניהול כיתה. מדגישים את ההיגיון שעומד מאחורי כל כלל וחוק.
2. מקפידים בעקביות על אכיפת הכללים.
3. מחזקים התנהגויות חיוביות.
4. קובעים מראש עם התלמידים מהם הסנקציות במקרה של הפרת כלל: לדוגמא: ילד שמפריע למהלך התקין של השיעור לא יכול לשהות בכיתה. אבל חייב להשלים את החומר.
אמפתיה ושיקוף
5 . מזמנים מיד תלמיד שהפר כלל/חוק לשיחה אישית כדי לברר מה קרה. בשיחה מנסים לברר אם ההיגיון שעומד מאחורי הכלל ברור לתלמיד. מעבירים לו מסר שאנו מודאגים מכך שיש לו קושי לקיים את הכלל. זו הזדמנות מצוינת לנסות ולמצוא יחד עם המורה את מקומות החוזק של התלמיד.
6. משתדלים להפריד בין העושה למעשה: "אומנם איחרת וזה לא בסדר, אך אני מאוד שמחה שהגעת…"
7. משדרים לילד תחושה של מקום וערך. "אני בעדך…" "אני כאן בשבילך…" " אני מבינ/ה שקשה לך …." "שמתי לב למאמצים שהשקעת…"

בכיתה

9. תמיד מאפשרים בחירה: "במקום שבו אתה יושב – אתה מפריע. יש לך אפשרות – או לשבת במקום אחר – או לצאת – או לא להפריע… מה אתה בוחר?"
להיות חזקים

10. לא לוותר ברגע שהחלטנו על סנקציה. לדוגמא: אם החלטנו שילד מכה מושהה מבית הספר – להקפיד על ההשהיה. לא לשהות לתחנונים לא שלו ולא של ההורים. כך גם שאר הילדים יבינו שהמבוגרים מכבדים את ההחלטה. (ואולי גם לא כל כך כדאי להרביץ כי יש מה להפסיד….)
11. לזכור ולהסביר לתלמיד שהסנקציה לא באה כדי להעניש – או כדי לגרום לו לסבול. הסנקציה נגרמת כתוצאה טבעית מהמעשה. עד שהוא לא יחליט לשנות את ההתנהגות – או עד שהוא לא ילמד כיצד להתנהג באופן חיובי אי אפשר לשתף אותו בפעילות….
שיתוף הורים

12. לשתף את ההורים בדאגה שלנו לילד לאור האירועים. לנהל דיאלוג עם ההורים ועם התלמיד . כדאי – במקרים שההתנהגות השלילית חוזרת על עצמה – לקיים שיחת סיכום פעם בשבוע עם התלמיד בשיתוף ההורים. בשיחה לציין את ההתקדמות שחלה ( גם אם היא מועטה) ולנסות לכתוב עם התלמיד/ה הסכם לגבי ההתנהגות בשבוע הקרוב..
א. להוספת רעיון לחוק לחצו על הכפתור הכחול" "add new idea ואז בחלונית שתפתח לכם, הוסיפו את נושא ההצעה שלכם לתשובה בשדה- your idea ( למשל כתבו- "בעד .../נגד..."). הוסיפו את שמכם בשדה- your name. והוסיפו תיאור מפורט יותר לתשובתכם על ידי לחיצה על Add description שנמצא באותו החלון, בתחתית. בסיום כתיבת התשובה לחצו על save.
ב. להוספת עמדת "בעד / נגד" תשובה של אחד מהמשתלמים לחצו על " add argument" שמופיע מימין לתשובתו. לחצו על סימן הפלוס / המינוס בהתאם לתמיכתכם/ התנגדותכם לתשובה אליה אתם מתייחסים. הסבירו את בחירתם בשדה The argument"" כתבו את שמכם בשדה Your name ובסיום הכתיבה לחצו על סימן הוי הירוק.
ג. לסיום, תמכו ברעיון המוצלח ביותר לדעתכם ע"י לחיצה על " "vote.